Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

9)Μην προσθέσεις, μην αφαιρέσεις, μην αλλάξεις



Εάν τις επιθέση εις ταύτα, ο Θεός θέλει επιθέσει εις αυτόν τας πληγάς τας γεγραμμένας εν τω βιβλίω τούτω, και εάν τις αφαιρέσει από των λόγων του βιβλίου της προφητείας ταύτης, ο Θεός θέλει αφαιρέσει το μέρος αυτού από του βιβλίου της ζωής και από της πόλεως της αγίας και των γεγραμμένων εν τω βιβλίω τούτω (αποκ.κβ´19).
Από εδώ και πέρα πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας όταν μελετάμε στην Α.Γ. το εδάφιο αυτό. Μας είναι εξαιρετικά χρήσιμο γιατί μέσα στην Α.Γ θα συναντήσουμε πολλές φορές εδάφια που μας σκανδαλίζουν. Θα πρέπει να καταλάβουμε καλά πως δεν μπορούμε να τα αφαιρέσουμε, και στη θέση τους να προσθέσουμε άλλες θεωρίες και δικές μας υποθέσεις,διότι έχει επιπτώσεις.
Σαν τιμωρία βγαίνουμε οριστικά από το δρόμο του Χριστού και χάνουμε την σωτηρία

Και ο Χριστός είπε προς αυτούς. Ω ανόητοι και βραδείς την καρδίαν εις το να πιστευητε εις πάντα όσα ελάλησαν οι προφήται.(Λουκ.κδ´25).
Οι Εβραίοι διάβαζαν χρόνια τις γραφές περιμένανε τον γιό του Θεού τον Μεσσία. Τον περίμεναν όμως σαν μεγάλο βασιλέα να έρθει να τους ελευθερώσει από τους εχθρούς τους και να τους κυβερνήσει με δόξα και όταν είδαν ένα ταπεινό μαραγκό σκανδαλίστηκαν. Δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να κατανοήσουν ότι και τα εδάφια της σταύρωσης αναφερόταν στο ίδιο πρόσωπο. Ας προσέξουμε λοιπόν να μην πάθουμε κι εμείς το ίδιο. Το έργο του Θεού είναι πολυποίκιλο και πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο καινούργιο.
Σε αυτό το εδάφιο ο Χριστός προχωράει και λίγο παραπέρα δεν φτάνει μόνο να μην προσθέτουμε και να μην αφαιρούμε στο Λόγο του Θεού, πρέπει και να πιστεύουμε όλα ανεξαιρέτως όσα είναι γραμμένα μέσα στο Λόγο του. Πολλές φορές κι εμείς σκανδαλιζόμαστε όπως οι Εβραίοι. Πολλά εδάφια μέσα στην Α.Γ είναι δυσνόητα και εκ πρώτης όψεως μπορεί να φαίνονται και αντίθετα μεταξύ τους. Αυτά όμως που σε μια πνευματική ηλικία φαίνονται ασυμβίβαστα αργότερα όταν προχωρήσουμε την μελέτη μας και εξελιχτούμε στο Χρηστό θα διαπιστώσουμε ότι είχαμε κάνει λάθος. Τα πράγματα στο Θεό έχουν πολλά επίπεδα προσέγγισης που δεν είναι φανερά με την πρώτη ματιά σε όλους τους ερευνητές. Ας είμαστε λοιπόν ανοιχτοί στο καινούργιο που μπορεί να μας αποκαλυφτεί, και να πιστεύουμε όλα όσα είναι γραμμένα μέσα στο Λόγο και όχι μόνο όσα μας συμφέρουν ή όσα κατανοούμε σε πρώτο επίπεδο.
... Λέγει προς αυτόν ο Ιησούς· Εάν αυτόν θέλω να μένη εωσού έλθω, τι προς σε; συ ακολούθει μοι.
Διεδόθη λοιπόν ο λόγος ούτος εις τους αδελφούς ότι ο μαθητής εκείνος δεν αποθνήσκει· ο Ιησούς όμως δεν είπε προς αυτόν ότι δεν αποθνήσκει, αλλ'
εάν θέλω αυτόν να μένη εωσού έλθω, τι προς σε;
Ούτος είναι ο μαθητής ο μαρτυρών περί τούτων και γράψας ταύτα, και εξεύρομεν ότι είναι αληθής η μαρτυρία αυτού.(Ιωανν.κα´22-24).
Σε αυτό το εδάφιο βλέπουμε ότι ο Λόγος του Θεού προχωράει ακόμα παραπέρα. Δεν φτάνει μόνο να μην προσθέτουμε και να μην αφαιρούμε στο Λόγο. Δεν είναι αρκετό μόνο να πιστεύουμε πάντα όσα είναι γραμμένα. Πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεχτικοί. Δεν έχουμε το δικαίωμα να παραποιούμε τα λόγια του Χριστού ούτε κατ' ελάχιστον. Εδώ οι μαθητές είναι τελείως δικαιολογημένοι να συμπεράνουν ότι ο Ιωάννης αφού θα μείνει άρα δεν πεθαίνει, το ίδιο ομολογώ θα συμπεραίναμε κι εμείς σήμερα. Ο Ιωάννης εδώ όμως μας επισημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνουμε αυτό. Τα Λόγια του Χριστού πρέπει να παραμένουν ακριβώς όπως τα έγραψαν οι απόστολοι, να μην τολμάμε να τα εκφράζουμε με την δική μας εκδοχή. Ο Λόγος είναι κεκαλυμμένος και επιτελεί ένα συγκεκριμένο σκοπό και στόχο και δεν πρέπει να επεμβαίνουμε κατ' ουδένα τρόπο. Να τον λαμβάνουμε ακριβώς όπως είναι και να τον αποδίδουμε επίσης στις μελέτες μας με τον ίδιο τρόπο.
Φαντάζεστε να είχε φτάσει μέχρι σε μας η εκδοχή των μαθητών;
Να μας λέει η Α.Γ ότι ο Ιωάννης δεν πεθαίνει, και τώρα ο Ιωάννης να είναι νεκρός;
Ο Ιωάννης όμως με την πρόβλεψη του Αγίου πνεύματος διόρθωσε την ζημιά που επρόκειτο να γίνει, έβαλε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση, ακριβώς όπως τα είπε ο Χριστός.
Με αυτά τα τρία εδάφια με σιγουριά διαπιστώνουμε ότι ο Λόγος του Θεού είναι πλήρης αποκλειστική και αυτόνομη πορεία. Δεν μπορούμε κατ' ουδένα τρόπο το Λόγο να τον μοιχεύουμε και να τον αναμείξουμε με οποιαδήποτε άλλη θεωρία. Δεν προσθέτουμε δεν αφαιρούμε, δεν δίνουμε την δική μας εκδοχή στα λόγια του Χριστού, και πιστεύουμε πάντα τα γεγραμμένα.




blog comments powered by Disqus